Spellemann til Popsenteret

Spellemann til Popsenteret

“- Her har dere harpa!” var tittelen på Dagbladets oppslag lørdag 24. januar. To dager tidligere var Dagbladets Terje Mosnes tilstede på Schous-tomta og raporterte da Yngvar Holm overrakte Spellemanprisen til Popsenteret ved byrådsleder Erling Lae:

I dag skal et nytt knippe Spellemannpris-harper utdeles i beste sendetid.

Men allerede midt i denne uka kunne en glad byrådsleder Erling Lae motta 1972-prototypen fra Yngvar Holm, selve pioneren innen norsk populærmusikkjounalistikk og Spellemannprisens far sammen med den ruvende platebransjeaktøren Totto Johannessen (1929-2003).

Ur-harpa blir en av attraksjonene når Popsenteret, Oslo kommunes opplevelsessenter for populærmusikk fra 1905 og fram til i dag, åpner i Schous Kulturbryggeri neste høst.

Anerkjennelse

- I 1972 snakket Totto og jeg om at vi burde få en norsk platepris etter mønster av Grammy eller svenskenes Grammis. Først foreslo jeg Per Spelemann-prisen, men det fikk en litt misvisende folkemusikkklang. Dette skulle være en pris for alle musikksjangrer, så jeg justerte det til Spellemannprisen. “Spellemann” eller “spellikant” var musikerslang med sterkt anerkjennende betydning, sier Yngvar Holm.

Prototypen, tegnet av Bjørn Berg og modellert i bronse av Bernt F. Øhrn, er del av en større donasjon fra Holm til Popsenteret.

 

Moderne

Erling Lae takket på vegne av Oslo kommune og forsikret om at harpa var kommet i gode hender, til det han, med en liten hilsen til Trondheim, kalte “det som blir det egentlige opplevelsessenteret for pop og rock i Norge”.

Det er Kulturetaten i Oslo kommune som skal drifte Popsenteret, og kunstnerisk ansvarlig Paal Ritter Schjerven lover et moderne opplevelsessenter med både fysiske utstillingsmateriale og digitale bilde/lyd-løsninger.

Hele det populærmusikalske “soundtracket” til det frie, uavhengige Norge er råmateriale for Popsenteret, som blir nabo med bl a Oslo musikk- og kulturskole, Riksscenen for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans og Vørterhuset øvingshotell, der profesjonelle og amatører kan leie seg inn i fullt utstyrte øvingslokaler.

 

Artikkelen ble publisert i Dagbladet lørdag 24. januar og senere på avisens nettsider. Den gjengis her med velvillig tillatelse fra journalist Terje Mosnes og Dagbladet.no.