Kvelder på Olympen

Kvelder på Olympen

Grønland Folketheater var vår første faste revyscene, da stedet kom i gang på Olympen i Grønlandsreiret i 1893. En rekke senere kjente skuespillere og sangere debuterte på denne scenen, blant andre en av dem som skulle bli landskjent noen år senere, Hauk Aabel. Johannes Ottesen, som etterfulgte Rudolf Olsen som leder av teatret, geleidet Aabel ut på gata etter debuten med følgende replikk: ”Nei, skuespiller blir De nok aldri, Aabel!”

Rudolf Olsen var Grønland Folketheaters første direktør. Han var også skuespiller og instruktør – myndig sådan. En kveld da Holberg sto på programmet skjedde følgende:

Kristiania-journalisten Thorvald Bernhoft hadde oppgaven som instruktør for ”Jeppe paa berget”, men Rudolf Olsen blandet seg opp i instruksjonene da han så det påkrevet. Olsen spilte selv Jeppe, og på første prøve kom han med replikken: ”Hvor lenge var Adam i paradiset”. ”Her står Abraham, og ikke Adam” rettet Bernhoft. ”Ja men Abraham var jo faktisk ikke i paradiset” parerte Olsen. ”Holberg har tatt feil her, og da er det vår plikt å rette på det”. Slik ble det.

Thomas Tollefsen fra Ås har kommet inn på Olympen en kveld noe senere, sufflør på Maxim med tidligere erfaring som skuespiller på Karl Johan-teatret. Han var fast gjest på Olympen, med kjennskap til det meste av det som hadde foregått der. Han hadde opplevd både Harald Stormoen, Hauk Aabel og andre berømte skuespillere på denne scenen, og har litt av hvert å fortelle:

”Jeg må fortelle om to av de mest populære underholderne vi hadde på Olympen. Den ene var Magnus Brostrup Landstad. Ja, De vet, sønnesønn til salmedikteren. Han med Soldat 47. Jeg glemmer han aldri. Det er som jeg har kjent han i årtusener – eller derunder. Han er nå blitt skogmann oppe i nærheten av Kongsberg. Han svulmer av prologer, festdikt, revyer, kåserier og avisartikler som han sprer ut oppe hos redaktør Martins Vanberg på Kongsberg.

En gang traff jeg han på Olympen. Folk klappet da han kom inn. ”Sitt ned,” sa jeg! ”Har’ke tid. Skal skrive et dikt, tre revyvers, et kor og en liten artikkel før 12 (klokka var 11) og så skal jeg treffe – - – ”. Gud vet hvor mange det var han skulle treffe. ”Men hør nå! – fortell meg hvordan den udødelige ”sjuogførr” ble til”. ”Den ble født ved et tilfelle! Jeg var soldat. Opplevde noe morsomt og satte det i vers. I dag er jeg luta lei av han. Han er dramatisert og oppført over det første tusen ganger. Han kommer til å forfølge meg hinsides!

Likevel gikk han på scenen med sjuogførr den kvelden på Olympen. Om han gjorde suksess? Folk lot han ikke slippe ned fra scenen. Han satte virkelig spiss på vår tilværelse, sønnesønnen til salmedikteren”.

Den gamle skuespilleren ble igjen stille. For så å lysne opp. ”Ja, også kveldene med Adolf Østbye. Ingen var mer populær på østkanten av byen enn han. Olympen var alltid stappfull når han skulle opptre. Det hjalp ikke om andre underholdere het Hauk Aabel eller Stormoen. De måtte stille i annen rekke. Egentlig var han frisør. Men ingen kunne etterligne kutørjgutta som han. Ingen kunne ta lasaronene ved Akersælva på kornet som han. I åttiåra var han skuespiller på Victoriateatret. Hadde jeg bestemt skulle han hatt hovedrolle i Tutti-Frutti-revyen. Men han var nok ikke fin nok til det.

På Olympen kom han ofte sammen med trekkspilleren Carl Mathisen. De to hang sammen støtt, og fikk stemningen i taket hver gang. Mattis dro forresten til Amerika ved unionsoppløsningen. Etter 1905 har ingen set’n eller hørt om’n. Men Mattisvalsen lever.” Tollef hadde sagt sitt. Han reiser seg og går videre til et annet bord.

Olympen hadde en egen tone, kall det gjerne bydelssjargong, som ble videreført på Dovrehallen da Olympen mer og mer forsvant som revyscene.

Ill: Interiør fra Olympen/olympen.no

KONTAKT
E-post: kontakt@popsenteret.no
Sentralbord : 22 46 80 20 (9-16 / 11-17)

ÅPNINGSTIDER

Tirs - Fre: kl. 10:00 - 16:00
Lør - Søn: kl. 12:00 - 17:00
Mandag: Stengt

Stengte dager 2020

NYTTÅR: 1.-5. jan

PÅSKE: 9.-13 april

MAI: 1, 17, 21, 31 

JUNI: 1 

JULI: 6.-31.

JUL: 23. des -3. jan

Utleie/event : Hver dag til 02:00
 

Kaféscenen 

Kun utleie 

 

 

NYHETSBREV FRA POPSENTERET

Vær først ute med spennende nyheter!

Meld deg på HER