Trekkspillpioneren fra Holmsbu

Trekkspillpioneren fra Holmsbu

Det er høstdag i 1913. Carl Mathisen ser ut over endeløse vidder på prærien i Nord-Dakota. Nå er det slutt, og beslutningen er endelig. Ikke en dag mer. Et slit som farmer fra 1905 til 1913, med høststormer, vinterkulde og ensomhet er over. Neste stopp er Ray, den lille præriebyen, der det venter en tilværelse som forretningsmann og filmansvarlig på den lokale kinoen. Samtidig en mer aktiv tilværelse som musiker, dvs. som enmannsorkester.

Hvem var han, trekkspilleren som ble en av Nordens fremste, og som komponerte en vals som spilles den dag i dag? Ingen hvem som helst, selv om han ble glemt og først dratt fram i lyset igjen nesten 100 år etter at han emigrerte til Amerika.

Trekkspilleren Carl Mathisen var født i Holmsbu i Hurum 25. september 1870. Allerede i 1890-årene var han kjent over store deler av Norge, og må regnes som 1800-tallets trekkspillambassadør her hjemme, sammen med Jens Larsen fra Stavanger og Gerhard Gulbrandsen fra Svelvik. Mathisen spilte på to- og treraders dur­spill med seks til åtte basser. Sammen med fetteren Edvard Hansen turnerte han rundt i landet, og opptrådte bl.a. for Kong Oscar 2. og for det danske kongehus.

Hovedstadspressen skriver følgende etter en konsert i Folketheateret i Kristiania:

”Trækspil-Virtuoserne Brødrene Mathisen her fra Byen havde til Sin Forestilling igaaraftes overfyldt hus; Billettsalget maatte sogar indstilles før Forestillingens Begyndelse. De to Brødre visste ogsaa tilfulde, hvad Trækspillene kan bruges til ved sit taktfulde og samstemmige Spil, og der maatte i Aftenens Løb gives en Masse dacapo Nummere”.

Carl og Edvard, som kalte seg ”Brødrene Mathisen” selv om de var fettere, dro også på Amerikaturnè før århundreskiftet, en turnè som skulle inspirere Carl til å emigrere noen år senere.

Da den første grammofoninnspillingen i Norge fant sted i desember 1904 var Carl Mathisen på plass. Han spilte inn sine egne komposisjoner ”Norsk bondevals”, ”Norsk rheinlender” og ”Tag den med ro”, i tillegg til å akkompagnere revysangeren og komikeren Adolf Østbye, bl.a. på en av norsk grammofonhistories mest solgte plater på første del av 1900-tallet: ”Bal i Hallingdal”. Mest kjent er hans komposisjon “Norsk Bondevals”. Valsen spilles den dag i dag, nå mest kjent i Norge som ”Mattis-valsen” og i Sverige som ”Norska valsen”.

Rundt århundreskiftet ble han populær overalt hvor han kom, særlig da han opptrådte sammen med Adolf Østbye som imi­terte samtaler og stemninger mens Mathisen spilte. I Kristiania opptrådte han bl.a på Nordre Samfund, der han ifølge forfatteren Rudolf Muus også gjorde seg gjeldende som sanger og skuespiller. Muus forteller at han ”hurtig visste at finde sig til rette på Nordre. Han hadde et heldigt sceneydre og en vakker sangstemme og spillet med en sand følelse.”

Etter at Carl Mathisen hadde vært et år på Nordre Samfund på Sagene, dro han til Amerika for å fortsette som musiker der borte. Han bosatte seg ca. en mil sydøst for Ray, Nord-Dakota i

1905, i det samme området hvor broren Ingolf allerede var etablert. I 1906 kom familien etter. Mathisen tjente til livets opphold som farmer, spilte lokalt til dans, og var stadig ute på turnéer. Beslutningen om å slutte som farmer og flytte inn til Ray var sikkert en god avgjørelse.

Carl Mathisen besøkte aldri Norge igjen, men holdt god kontakt med fetteren Edvard. I et brev til fetteren tidlig på 1920-tallet skriver han:

Gode ven Edvard
Dette er jerne min dag: Jei staar op 9-a10. Gjør en hel del skrivninger og adverticing for Bijou
Skriver orders. Efter midag tar jei jerne en middagslur. Leser aviser om eftermidagen. Efter midagen er det lit av vert at se efter og ta vare paa. Kl. 7 ½ gaar jei over til Bijou og selger Biletter. Saa er jei der til kl 10 ½. Efterpaa går jei jerne op til Hotelet og spiler Whist eller taler om verdens begivenheder.
Din gamle ven Carl

Carl Mathisen kalte seg Skandinaviens beste virtuos på trekkspill, og etter eget utsagn hadde han turnert verden rundt uten å møte sin likemann. I dag er det et Carl Mathisen-museum i Ray. Trekkspilltalentet ble ført videre til Mathisens barnebarn Leona Hansen, som lever i nærheten av Ray i dag. Nå planlegges det en Carl Mathisen-festival Ray, mer enn 100 år etter han forlot Norge som den ledende trekkspilleren i Skandinavia.

Foto: Postkort fra Ray, North Dakota.

Kilder:
Vidar Vanberg: Norsk trekkspillhistorie. Upublisert manus.
Vidar Vanberg: Norges første trekkspillkonge – Carl Mathisen. Oslo 1990.
Bladet Rytme. Flere numre 1942-45.

KONTAKT
E-post: kontakt@popsenteret.no
Sentralbord : 22 46 80 20 (9-16 / 11-17)

ÅPNINGSTIDER

Tirs - Fre: kl. 10:00 - 16:00
Lør - Søn: kl. 12:00 - 17:00
Mandag: Stengt

Stengte dager 2020

NYTTÅR: 1.-5. jan

PÅSKE: 9.-13 april

MAI: 1, 17, 21, 31 

JUNI: 1 

JULI: 6.-31.

JUL: 23. des -3. jan

Utleie/event : Hver dag til 02:00
 

Kaféscenen 

Kun utleie 

 

 

NYHETSBREV FRA POPSENTERET

Vær først ute med spennende nyheter!

Meld deg på HER