Arkivdagen 2009

Arkivdagen 2009

Lørdag 14. november er det klart for Arkivdagen 2009, da arkivinstitusjoner i hele Norden lar deg komme inn i sine magasiner. Du kan også høre foredrag eller besøke utstillinger  og oppleve dokumenter og bilder du aldri før har sett.

Temaet i år er dagliglivets kulturminner.

Arkivdagen er et samarbeid mellom arkiver i hele Norden og omfatter alle typer av arkivinstitusjoner. Hensikten med Arkivdagen er å vekke interesse for arkivene som samfunnets minne – både for fortid og framtid. Arkivmateriale gir mange innganger til samfunnsutvikling, økonomisk og politisk historie, sosialhistorie og personalhistorie.

Arkivens Dag startet i Sverige i 1998. Da oppsøkte cirka 35 000 publikummere 350 deltakende arkiver som holdt åpent hus. De positive erfaringene førte til at Svenska arkiv i samverkan för synlighet (SASS) ble dannet. I 1999 ble Arkivernes Dag arrangert også i Danmark i regi av Sammenslutningen av Lokalarkiver. I 2001 kom Island og Norge med, i 2002 Finland og i 2003 også Færøyene.

Det åpnes opp arkiver over hele Norge, for Oslo gjelder dette Riksarkivbygningen og Oslo byarkiv.

Program:
Riksarkivbygningen:
”Norge i 1743?. Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo inviterer til åpen dag med barokkdans og barkebrød. Foredrag om dagliglivet i 1743 (blant annet om Kristiania, dans, rare ord og talemåter, helse, bark, blad og brennevin) med Knut Sprauten, Lars S. Vikør, Margit Løyland og Elizabeth Svarstad. Barkebrødbaking og -smaking! Omvisninger i fjellmagasinene, i Skattkammeret og i digitaliseringsverkstedet. Barokkdans i vestibylen. Veiledning i søk i Digitalarkivet og foredrag om slektsgransking med digitale kilder. Lær å lese gotisk håndskrift. Arkivfilmer. Tegnefilmer og arkiv-lekerom for barna. Folke Bernadottes vei, Kringsjå. 14. november kl 10-16.

Oslo byarkiv:
“Fattigfolks dagligliv i byen”. Åpen dag med foredrag om virkningene av Kristianiakrakket, de fattiges kvartal Prinds Christian Augusts Minde og de fattiges fortellinger med Bård Alsvik, Wenche Blomberg og Johanne Bergkvist. Omvisning i magasinet, utstillingen “De fattiges fortellinger” og Oslofilmvisning. Tegneverksted i Byarkivet: barn inviteres til å tegne dagliglivet sitt i byen. Tegningene skal lagres for alltid i Byarkivets magasin. Maridalsveien 3. 14. november kl 12-15.

Les mer på arkivdagen.no.

(Foto: arkivdagen.no)