Rocken kommer – 5: Rocken blir akseptert

Rocken kommer – 5: Rocken blir akseptert

Den etter hvert så kjente popredaktør og rockekspert Arve Strømsæther gikk i en slags ”lære” hos meg, dvs. jeg forsynte ham av og til med plater når jeg skulle opp på hytta i Valdres. Arve var nemlig lensmannssønnen i Bagn som var helt oppslukt av rock og pop, og det sies med krav på pålitelighet at han var en av de første i dalføret som anla langt hår! Arve var kamerat med Biribakken-gutta (sønnene til kommunekassereren i Sør-Aurdal). De fikk noen av mine avlagte plater som så ble delt med den lokale rockeren. Han klimpret litt på gitar og fulgte med i platepraten i Det Nye.

Da lensmannsdrengen kom til hovedstaden og opplevde Rolling Stones på Sjølyst, var han for alltid fanget inn av rocken.

Senere har våre veier stadig krysset hverandre med plater og pressekonferanser, Tv-programmer vi laget sammen på Janco kabelfjernsyn, avisartikler for malingbransjen og jeg vet ikke hva.

Arve Strømsæther er etter min mening en av dem som har gjort mest for å heve rocken fra bråkestadiet på 50-tallet til det kulturnivå den er på i dag. Gjennom utallige radioprogrammer, Tvinnslag og ikke minst samleplater, har han rettet søkelyset mot rocken som kulturbegrep. Men musikkstilen har nok ikke alltid vært så stueren som nå.

Dean Martin sa en gang om Rolling Stones – som var med i et av hans TV-show: ”Det er ikke riktig at håret deres er så langt. Det er bare det at pannene er så lave. Og så sitter øyenbrynene så høyt”.

Maleren Odd Nerdrum uttalte i et TV-program så sent som i november 1988: ”Jeg har dårlig greie på det, men for meg låter rock som teppebanking med litt musikk oppå”.

Det er i grunnen den samme hetsen som går igjen når pianisten og komponisten Wolfgang Plagge i VG i februar 1990 uttaler seg om hardingfelemusikk: ”Folk sier at man bruker kattetarmer i strengene på en fiolin, men i hardingfelen tror jeg jammen de bruker hele katta”.

Slik kan vi vel fortsette å mobbe hverandres musikkform.

Riktignok skrev rockeksperten, Aftenpostens Tor Marcussen i desember 1989: ”Rocken er endelig blitt en kunstart på linje med andre. Som film, som teater, som litteratur, som opera. Med sin egen stil, sine egne kvalitetskriterier. Mye er tapt, men kanskje enda mer er vunnet.”

Teksten er hentet fra boken ”Swing It” (1990) og er gjengitt med forfatterens velvillige tillatelse.

KONTAKT
E-post: kontakt@popsenteret.no
Sentralbord : 22 46 80 20 (9-16 / 11-17)

ÅPNINGSTIDER

Tirs - Fre: kl. 10:00 - 16:00
Lør - Søn: kl. 12:00 - 17:00
Mandag: Stengt

Stengte dager 2020

NYTTÅR: 1.-5. jan

PÅSKE: 9.-13 april

MAI: 1, 17, 21, 31 

JUNI: 1 

JULI: 6.-31.

JUL: 23. des -3. jan

Utleie/event : Hver dag til 02:00
 

Kaféscenen 

Kun utleie 

 

 

NYHETSBREV FRA POPSENTERET

Vær først ute med spennende nyheter!

Meld deg på HER