Rocken kommer – 4: Blikkskrammel og døgnfluepop?

Rocken kommer – 4: Blikkskrammel og døgnfluepop?

Da de første rockeplatene kom på markedet i Norge og jeg skrev om dem, fikk jeg mange spydige bemerkninger: niggermusikk, blikkskrammel og døgnfluepop. Artistene var uflidde, langhårete og late. Dessuten kunne de ikke en note.

Jeg ble overøst med sinte brev og måtte finne meg i iltre oppringninger på privattelefonen. Men jeg fortsatte å skrive om rocken.

Jeg hadde en viss forkjærlighet for The Beatnicks som jeg opplevde første gang i et klasseværelse på Bjølsen skole i Oslo, der de takket være en snill overlærer fikk lov til å øve. Mens jeg satt der en kveld og hørte dem spille, og fotograf Per-Arne Knobelauch tok massevis av bilder for Det Nye, slo det meg at disse gutta var enormt dyktige og absolutt modne for en plate. Svein Finjarn, sologitarist og bandets egentlige leder, ble henrykt da jeg nevnte at jeg ville prøve å skaffe dem platekontrakt. Jeg overtalte Kjell Karlsen & Co. i det nye plateselskapet Viking Music til å gjøre et forsøk med The Beatnicks. Resultatet ble deres aller første plate: ”Flickorna i Småland” og ”Stumbling Guitar”. Dette var i 1962.

Etter hvert ble det flere plater på Viking Music fra ”Johan på snippen” til ”Beatnicks Fly Middle East”. Svein Finjarn, Carsten Deberitz og de andre i The Beatnicks har nok glemt det, men faktum var at deres platedebut skjedde takket være mine overtalelseskunster. På artistveggen hjemme hos meg henger da også et bilde med teksten: ”Takk for den publicity og platekontrakt du skaffet oss. The Beatnicks”.

I mars 1963 vant The Beatnicks det skandinaviske mesterskap for shadowband, så jeg satset nok ikke feil da jeg gikk i bresjen for dem. Etter hvert som platene rullet ut fra pressene – noenogtyve i alt, skrev jeg begeistret om dem i mine platespalter i Morgenposten og Det Nye.

The Beatnicks hadde sitt utspring fra The Lightnings som startet opp i 1959. Det var Svein Finjarn som kom på navnet som han hentet fra betegnelsen beatnik, altså protestungdom fra
50-årene (en som sverget til beat og rock). Det navnet beholdt gruppen opp gjennom alle de år den eksisterte. De skiftet besetning så ofte at vi ikke rakk å bli kjent med de enkelte musikere. Jeg tror de reorganiserte bandet minst 20 ganger fra ’59 til ’82!

Per ”Elvis” Granberg hadde jeg også sans for. I likhet med Jan Rohde hadde han suget inn rocken i Amerika, der han bodde på 50-tallet og opplevde atmosfæren omkring den nye musikkstilen. Da han vendte hjem igjen, falt det ham helt naturlig å søke kontakt med det gryende rockemiljøet. Han kom med i et band som spilte en del på Hammersborg Fritidsklubb, men det var først etter at han opptrådte på Jordal at han for alvor slo igjennom.

Philips sikret seg platekontrakt, og sammen med The Rockin’ Sinners utga Per (”A Looka – A
Looka” og ”20 Flight Rock”.

Per Granberg var bare 16 år gammel og læregutt på Christiania Spigerverk da han slo igjennom som rockeartist. Han ville satse på en utdannelse som platearbeider og gikk på Oslo Elementærtekniske Skole om kvelden, men rocken kom til å bety stadig mer for ham. Han deltok i mange rockestevner, konserter og plateopptak, og ikke minst Elvis-festivalene i Soria Moria kino sammen med The Jordal Swingers. For det var Elvis som var favoritten, og det var sikkert en like stor opplevelse for ham som for meg da vi møtte The King bak scenen i Nassau Colisseum utenfor New York i 1973.

Per fikk dessverre kreft og døde i 1980, bare 31 år gammel (født 09.03.49).

Samme år døde også Per Hartvig, eller Rocke-Pelle som han ble kalt, 42 år gammel (født
2 1.09.38). Han var en av de første rockerne som fikk utgitt en plate. Det var (”Teenage Love Affain” og ”Tennessee Toddy” (for noen titler!) til akkompagnement fra Sigurd Jansen and his Rockin’ Five.

Teksten er hentet fra boken ”Swing It” (1990) og er gjengitt med forfatterens velvillige tillatelse.