Rockemesterskap på Bygdø og Jordal

Rockemesterskap på Bygdø og Jordal

Ett av de stedene hvor den nye musikken og ungdomskulturen fikk blomstre fritt, var Bygdø Sjøbad i Oslo. Bygdø Sjøbad var en etterlevning fra de gamle revy- og friluftsscener i Christiania, slik som Kongshavn Bad, Fredriksborg Sommerteater og Nordstrand Bad.

Paradoksalt nok, vil noen kanskje mene, var det avholdsbevegelsens scene som skulle komme til å spille den mest avgjørende rolle for fremveksten av et ekte rock’n'roll-miljø i Oslo-området. Kanskje var det “føre var”-prinsippet som rådet da avholdsbevegelsen startet med rockearrangementene på Bygdø sommeren 1958.

13. august arrangeres det kvalifisering til den lenge og stort annonserte kåringen av Nordens Rockekonge som skulle gå av stabelen på Jordal Amfi i Oslo en uke senere. Der var Nordens største rockestjerner for lengst påmeldt.

Men det var holdt av en ledig plass til “Amatør-rockekongen”, og det var denne kåringen som skulle foregå på Bygdø Sjøbad under kvalifiseringen en uke tidligere.

Randi Hultin var som vanlig til stede og rapporterte fra kvalifiseringen for NÅ:

“Den 13. møttes 13 av våre beste amatører innen rocksang til en hard konkurranse på Bygdø Sjøbad. Hvem skulle trodd at vi hadde så mange små-Elviser eller Tommyer? Det var deltagere fra Drammen, Lier, Lillestrøm, Slemdal, Lambertseter, Bygdø og Oslo.

Utstyret var barske skjorter, trange bukser og rockesko og på enkelte mer eller mindre kinnskjegg. En fresk Stavangerjente ble blant de 5 finalistene. Odd Gisløy, som fikk Jordaldeltagelse som fødselsdagspresang – da fylte han nemlig 20 år, er en sympatisk ung gutt.

Bor på Grünerløkken, har gått på Lakkegaten skole – har tatt Framhaldskole – hatt noen jobber og har tenkt å ta realskole. Odd (Smiling Tommy) har danset rock og sunget rock siden i vinter. Odd Gisløy hadde den lite takknemlige oppgaven å åpne konkurransen – det tar jo litt tid før publikum får varmet seg opp – men likevel var det nokså klart både for jury og publikum at etterfølgerne skulle være temmelig gode for å slå ham. Gitar hadde han også – og utstyret for øvrig var gul skjorte og trange blå Olabukser.

Juryen, som bestod av Eivin Solberg fra Big Chief, Erik Røed, journalist, og Christensen, redaktør, fikk medhold av publikum i sitt valg av Odd på førsteplassen. … Av våre proff-rockere var både Rocke-Pelle og Per “Elvis” Granberg til stede og de måtte selvfølgelig frem på scenen.

Per “Elvis” er tydelig populær med et blikk fylt av innlevelse og bevegelser som en ekte sprellemann. Rocke-Pelle virker like sympatisk sjenert som før han ble landskjent grammofonartist. Konklusjonen på det hele: Vi er godt forsynt med rock i Norge.”

Den 20. august 1958 braker det altså løs på Jordal – kåring av Nordens Rockekonge. Eller mer korrekt – Nordisk Mester i Rock-sang.

Ingen ringere enn Randi Hultin skal sammen med Egil Monn Iversen representere Norge i dommerpanelet. Men da resultatet forelå med svensken Little Gerhard på førsteplass foran Rocke-Pelle, ble det rabalder. Til alt overmål ble publikumsfavoritten Per “Elvis” Granberg bare nummer fire. Randi Hultin forteller i NÅ om sekundene etter at resultatet ble forkynt:

“Det ble så underlig tyst med det samme – men plutselig kunne vi føle at det boblet – det var like før 10.000 tilhørere kokte. Vi dommere, som i grunnen hele tiden hadde vært omringet av publikum på grunn av Jordals arkitektur – ble nå i all stillhet anmodet om å trekke oss tilbake – hurtigst – for å redde livet. Det var ikke et halvt minutt for tidlig. Publikum sprakk – sperringen sprakk – “Ned med dommer’n – ned med dommer’n”…”

Tumultene roet seg etter hvert. Dommerne slikker sine sår og vender tilbake til sivilisasjonen.

Et års tid senere, nærmere bestemt 5. august 1959, braker det løs igjen. Da er det igjen klart for rocke-stevne på Bygdø Sjøbad – denne gang for å kåre Oslos Rockekonge. Juryen bestod av amerikanske tenåringer som for tiden oppholdt seg i Oslo.

Randi Hultin hadde på dette tidspunkt rukket å gjøre det meget tydelig at rock var en musikkform som hun ikke trykket til sitt bryst. I beste fall kan man hevde at hun ikke likte musikken. I verste fall kan man påstå at hun som journalist ikke var særlig interessert i å forstå dette nye fenomenet som var i ferd med å slå rot blant ungdommen.

Likevel møtte hun trofast opp når gutta fikset sveisen og tok på seg trange Olabukser. I sin reportasje fra Bygdø i NÅ 15. august går hun langt i retning av å innrømme at hun stiller opp for å se på gutta:

“Roald Stensby var så flott å se på at jentene falt helt i staver. Alle tippet ham som vinner av mesterskapet. Han var da også av de bedre, og med en rocke-konges alle ytre kjennetegn… Han ble bare nummer to. Synd var det – han ville ha pyntet godt opp i aviser og tidsskrifter. Gutten hadde virkelig sjarm han, og stemmen var slett ikke dårlig.

Etter 56 rocke-melodier sjanglet vi hjem – fotografen og jeg – med skrubbsår hist og her og hodepine. Stemningen kan ofte bli faretruende høy blant tilhørerne når 17 mer eller mindre umusikalske sprellemenn vrikker, synger og hulker seg gjennom sine glansnumre i et sterkt materialistisk preget jag. Ustemte gitarer uler – jentene hviner…

De tre akkordene som går igjen i rockemelodiene, benyttes etter som det faller seg. Det lød av og til så ille at publikum foretrakk å stikke fingrene i ørene.”

Hultin gleder seg ikke til kommende ukes rocke-arrangement på Jordal, og det hjalp ikke at hennes favoritt, Roald Stensby, vant. Luften går helt ut av Hultin.

Tore Fredenlunds billedreportasje i NÅ er omfattende, og viser både glade rockeartister og tilløp til pøbelstreker. Hultins tekst er på 11 – elleve – linjer (pluss billedtekster), hvorav én lyder: “Politiet bør derfor nekte ethvert rocke-arrangement for fremtiden.” Og hun oppfordrer foreldre til å ta en titt på bildene og se om de kjenner igjen podene sine…

Artikkelen er opprinnelig publisert hos www.rockemuseet.no, og bringes her videre med velvillig tillatelse av Kjetil Storvik fra Norsk Rockemuseum.

Roald Stensby 1959 og publikumsbilde: Foto: Tore Fredenlund, copyright Kjetil Storvik