Folkefest på Grünerløkka

Folkefest på Grünerløkka

Lørdag 23. august er det stort gratisarrangement på Grünerløkka, der Popsenteret og Schous kulturbryggeri presenterer den utendørs fotoutstillingen “Norske Rocke-pioneerer” – i anledning av at det er 50 år siden rockens inntog i hovedstaden.

Det blir videre intervju med Roald Stensby, som var vinner av Nordisk mesterskap i rockesang på Jordal Amfi i 1959. Stensby samtaler med Gerd Johansen fra Nye Takter og P4, som selv var øyenvitne til datidens rockeopptøyer. Det blir også konsert med Eigil Berg (New Jordal Swingers) og gitarlegenden Svein Finjarn (The Beatniks, The Vanguards, Jumbo, mm.), som for anledningen har øvd inn repertoaret til de første norske rock’n'roll-kongene.

Mellom slagene spiller DJ Razorback enda mer norsk femtitallsrock, mens det også blir gratis konsert med The Lucky Bullets – Grünerløkkas eget fremadstormende rockabilly-band.

Lørdag 23. august, kl. 13.00-18.00. Gratis utendørsarrangement:
“50-års markering” av Norsk Rock / Rocke-Oslo 1958-’59

Tidskjemaet for den gratis rockefesten – som foregår bare noen steinkast unna der Schous Kulturbryggeri er i ferd med å reise seg – ser slik ut:

Kl.13.00 DJ Razorback

Kl.14.00 Eigil Berg & Svein Finjarn m/ The Tomcats

Kl.15.00 Roald Stensby & Gerd Johansen

Kl.16.30 Lucky Bullets

Kl.17.15 DJ Razorback

Kl.18.00 Slutt

1958 var året de første norske rockeplatene kom, med datidens rockekonger Rocke-Pelle og Per-Elvis Granberg. I 1959 kom plater med Roald Stensby og Jan Rohde – og sammen har disse fire blitt stående igjen som symbolene på rocken i Norge på 50-tallet. Andre navn som Little Sophus, Odd “Smiling Tommy” Gisløy og ikke minst den stadige like aktive gitarlegenden Svein Finjarn, som nå stiller på scenen, skal også nevnes når det første kapittelet av norsk rockehistorie skal skrives.

20. august 1958 ble det for første gang arrangert Nordisk Mesterskap i Rocksang, på Jordal Amfi i Oslo. Deltakerne ble vagt ut via kretsmesterskap – og ikke minst NM i Rock uka før.Dette Norgesmesterskapet fant sted 13. august på det nå legendariske Bygdøy Sjøbad. Da den svenske artisten Little Gerhard vant på Jordal, ble det bråk fra flere tusen publikummere som kastet ned dommerne med flasker, sykkelpumper og de plankene de greide å brekke av på publikumskrakkene. Alle de 10.000 i salen krevde at Per-Elvis Granberg – som kom på 4. plass – skulle bli vinneren og ropte taktfast: “Ned med dommer’n”!

Arrangør Steinar Kallander forteller: – Per-Elvis selv måtte stikke av fra Jordal i en taxi, hjem til Øvre Foss på Grünerløkka. Det gikk ikke lang tid før en stor folkemengde samlet seg utenfor oppgangen hans og ringte på i Sannergata 5, mens de taktfast ropte på Per-Elvis. Han stakk av igjen, bakveien gjennom kjelleren, over bakgårdsplassen og inn til min mors oppgang og leilighet, hvor han spilte gitar og sang for henne og hennes venninner resten av kvelden.

Året etter, 26. august 1959, var det Roald Stensby som vant. Roald er eneste gjenlevende av de fire store norske. Selv bodde han på Sagene på den tiden og har et hav av gode historier om hva som skjedde da rocken kom til Norge. Det samme har intervjuer Gerd Johansen, som også opplevde den tiden i Oslo på nært hold.

Egentlig kom rock’n'roll til Norge med pøbelungdomsfilmen Blackboard Jungle, eller Vend Dem Ikke Ryggen, som den ble hetende på norsk da den ble satt opp på Saga kino i Oslo. Filmen åpnet med Bill Haleys låt “Rock Around the Clock”, som har blitt stående som startskuddet for rocken verden over.

20. September 1956 hadde filmen med samme navn premiere på Sentrum kino i Oslo, noe som førte til bråk og opptøyer i gatene etter visningen.

Året etter, i 1957, gjorde den populære engelske rockeren Tommy Steele to konserter i Oslo, bla. på Stratos, men det var i 1958 og ’59 norsk rock selv for første gang fikk markert seg.

Hør mer om alt dette fra Roald Stensby, Gerd Johansen, Svein Finjarn og Eigil Berg – og ikke minst gjennom den utendørs fotoutstillingen til Popsenteret på Schous Kulturbryggeri.

Det yngre rockabilly-bandet Lucky Bullets, som symbolsk nok også er fra Grünerløkka, viser at innflytelsen fra 50-tallet ikke på noen måte er borte. Som rockabilly-utøvere er de et av mange band som har videreutviklet rocken i lys av en mye større oversikt og arv enn hva man hadde av referanser i Norge i 1958.

Interesserte kan lese mer historie om rocken i Norge på 50-tallet på http://www.rockmag.info/pelleartikkel.html. Under denne artikkelen finner du enda flere lenker. Mer norsk rockhistorie finner man også ved å sjekke lenkene til http://www.rockemuseet.no.Vi anbefaler også gjerne Tor-Arne Petzolds ferske oppslagsverk “Norske Rock’n'Roll Pressinger”.

KONTAKT
E-post: kontakt@popsenteret.no
Sentralbord : 22 46 80 20 (9-16 / 11-17)

ÅPNINGSTIDER

Tirs - Fre: kl. 10:00 - 16:00
Lør - Søn: kl. 12:00 - 17:00
Mandag: Stengt

Stengte dager 2020

NYTTÅR: 1.-5. jan

PÅSKE: 9.-13 april

MAI: 1, 17, 21, 31 

JUNI: 1 

JULI: 6.-31.

JUL: 23. des -3. jan

Utleie/event : Hver dag til 02:00
 

Kaféscenen 

Kun utleie 

 

 

NYHETSBREV FRA POPSENTERET

Vær først ute med spennende nyheter!

Meld deg på HER