Øyafestivalen 2010

Øyafestivalen 2010

Man er ganske heldig i Oslo. At man kan spasere ut fra sentrum til et område som Middelalderparken og få med seg en festival av Øyas kaliber er ikke til å kimse av. Og ikke bare byr de på en rekke sterke internasjonale navn, men er påpasselige med å inkludere norsk musikk på en ekstremt bra måte.

Ta for eksempel Kråkesølv, Casiokids, Diskjokke og Ost & Kjex som alle fikk lov til å spille på Enga, festivalens hovedscene. Slikt er med på å løfte norsk musikk et par hakk. For det er ikke uhørt å påstå at Øyafestivalen spiller en viktig rolle her, en rolle de har gått inn i på imonerende vis.

Så fikk man jo også sett band som Kenneth Ishak & The Freedom Machines, Youth Pictures Of Florence Henderson, Pow Pow og Ingeborg Selnes på den andre store scenen, Sjøsiden. Ja, og for ikke å glemme at de fire andre Øya-scenene, Vika, Klubben, Camp Indie og Skateparken, alle har hver sine program stappet med norske artister.

Slapp endelig løs monsteret

I norsk musikksammenheng så var det meste annet likevel overskygget av en viss gjeng kalt Motorpsycho. Like etter at de hadde blitt tildelt Edvardprisen 2010 for albumet Child Of The Future fra i fjor, gikk de nemlig på scenen for å fremføre den norske rockeklassikeren Timothy’s Monster fra 1994.

Låtene fra dobbeltalbumet fikk byttet om rekkefølge, men åpningslåten ble den samme. Og etter at Feel hadde åpnet, så var det aldri noen tvil om hvorfor eller hvordan albumet har fått den statusen det har fått. Med en låtskriverevne som er hinsides det meste i norsk pop og rock-sammenheng, og med en tidsånd som på hårreisende bra vis greier å svinge innom både pop, rock, grunge og prog.

Spesielt gledelig var det nok for mange å få et gjensyn med Håkon Gebhardt sammen med Motorpsycho, og når også Helge Sten aka Deathprod, Lars Lien og Hanne Hukkelberg også bidro til festen så var det ikke mye igjen å klage på.

16 år er lang tid, og Motorpsycho har rukket å gjøre mye siden 1994, og at reisen til Timothy har kommet seg til dette punktet er en prestasjon som mangler sidestykke i norsk rock.

Heldigvis ser det ut som reisen på langt nær er over. Ei heller for Øya, som straks er i gang med å planlegge en forhåpentligvis minst like spektakulær festival i 2011.

Norsk fokus

Pressesjef Jonas Prangerød selv er svært fornøyd med årets festival, og snart starter forberedelsene til neste år. Og grunnidéen bak Øya er fortsatt like viktig den dag i dag.

- Øya starta jo i 1999, med kun norske band på plakaten. Etter hvert som vi også har fått et fyldig internasjonalt program, har det vært viktig å beholde grunnidéen om å vise fram ny norsk pop og rock. Vi har et ønske om å både presentere de beste norske artistene som er aktuelle nå, samtidig som vi vil vise fram en del navn vi har tro på at kommer til å være langt større om et, to eller fem år.

Prangerød understreker også at fokuset på norsk musikk ikke bare ligger i det som skjer på selve Øyafestivalen, men også store festivaler i utlandet.

- Vi bruker mye resurser på å vise fram nye norske artister, blant annet ved å hjelpe dem til å få spille på arrangementer som CMJ og SXSW. Samtidig inviterer vi mange internasjonale bransje- og mediefolk, slik at de kan oppleve norsk musikk på hjemmebane. Alt dette har gitt gode resultater for norske band. Under festivalen er likevel det viktigste at det betalende publikummet får mange gode konsertopplevelser. Vi er den festivalen i landet med mest musikalsk innhold i løpet av festivaluka, med 285 navn i programmet i år. Artistene står for en stor bredde av uttrykk, noe som appellerer til mange ulike typer musikkinteresserte.

Noe som vel burde understreke hvor viktig Øyafestivalen er, ikke bare for publikum som legger igjen store pengesummer i løpet av festivaluken, men også for band som er heldige nok til å få spille der.

Foto: Steinar Buholm