Big Chief Jazz Club

Big Chief Jazz Club

Big Chief Jazz Club lå i kjellerlokalet til Borg-Sandvigs Danseskole i Majorstuhuset. Her var det jam sessions hver søndag, og nærmere 11. 000 mennesker ble registrert som medlemmer i løpet av de tolv årene klubben eksisterte.

Klubben ble stiftet av trombonisten Gerhard Aspheim, og åpnet dørene 18. januar 1953. Aspheim spilte på denne tiden med det svært populære Big Chief Jazz Band, der man ellers fant bl.a. trompetist Eivind Solberg og bassist Bjørn Pedersen. Big Chief Jazz Club holdt først til i Munkedamsveien 18, men flyttet fra 8. april 1953 virksomheten til Majorstuhuset.

Big Chief Jazz Club ble banebrytende for populariteten til dixielandmusikken her hjemme, og trakk rundt 450 unge mennesker til de alkoholfrie arrangementene. Big Chief Jazz Band var det naturlige midtpunktet, men både norske og utenlandske gjester fikk dele på rampelyset. Svært mange senere kjente artister debuterte her, eller på de årlige Norgesmesterskapene i amatørjazz, som Aspheim også var primus motor for. En typisk klubbaften ville ellers bestå av kåserier, intervjuer og lytting til grammofonplater.

Det siste NM i amatørjazz fant sted i 1964, året før den store klubbdøden på den norske jazzscenen. I 1965 stengte Big Chief Jazz Club dørene for siste gang. Medlemmene i orkestret hadde da rukket å sette nye spor etter seg i Oslos uteliv, gjennom opprettelsen av Metropol Jazz Center i Akersgaten og Kunstnerkroa i Sjøfartskaféen.

Bandmedlem Eivind Solberg var også sentral i driften av Down Town Key Club i Universitetsgata 26, som var et av de aller hotteste stedene i Oslo fra1965 til 1985 – der gjestene fikk utlevert egne nøkler for å komme inn.

Foto: Stemningsbilde fra Big Chief, fra billedbladet Nå 1955.