Metropol Jazz Center

Metropol Jazz Center

Eivind Solberg i Big Chief Jazzband var i 1957 elev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og startet i den forbindelse Kunstnerkroa i Sjøfartskaféen i Kongensgate 6. Det populære jazzbandet spilte også fast her, i tillegg til sin egen klubb i Majorstuhuset.

Høsten 1959 flyttet Kunstnerkroa videre til Cordial i Storgaten, og deretter til restaurant Metropol i Akersgaten 8. Dette ble starten på Metropol Jazz Center, som etter hvert holdt åpent seks dager i uken. Stedet ble snart kjent over hele det jazz-interesserte Europa, og kunne gjennom noen hektiske år presentere størrelser som Stan Getz, Coleman Hawkins, Ben Webster, Dexter Gordon og Cecil Taylor.

Metropol Jazz Center var en suksess fra første stund. På det meste kunne hundrevis av tilhørere stå ute på gaten, uten å komme inn. Gerhard Aspheim har karakterisert Metropol som ”en jazzklubb som knapt har hatt sitt sidestykke i Europa, og som faktisk ble verdenskjent i jazzkretser”. Stedet presenterte et mangfold av stilarter, og huset også ”Gyngestolen”, som ble en egen møteplass for Oslos kunstnere.

Metropol gav også opphavet til den første jazz-LPen her hjemme. ”Metropol Jazz”, med undertittelen ”Jazz Sounds from Norway”, kom på Harmoni-etiketten i 1963. LPen var en veritabel kavalkade over datidens norske jazzmusikere, og inneholdt bidrag fra bl.a. Laila Dalseth, Karin Krog, Egil Kapstad, Einar Iversen og Big Chief Jazzband.

Da jazz-interessen nærmest ble borte over natten i 1965, måtte også Metropol stenge dørene.

Ill: Utsnitt fra reportasje i Aktuell, 1959. Stemningsbilde fra Metropol.