Jokke feiret med brask og bram

Jokke feiret med brask og bram

11.09.2014
Paal Ritter Schjerven

SE BILDENE HER

Ble bare 36 år

Mandag 8. september, på dagen femti år siden Oslos og Norges store rockepoet, Joachim Nielsen ble født, skulle det feires i hans ånd. I alle fall på kvelden. For seminaret på Nasjonalbiblioteket på dagtid var i kontrast ganske formelt i forhold til Jokkes liv. Det var et spennende og variert program, med innlegg om Jokke og hans virke.  Både om Joachims liv, hans alter ego Jokke, og det tunge livet som tilslutt ble offer for seg selv i 2000.

En kunstner i blodet

Trond Haugen gikk igjennom den treffende og direkte poesien, Tor Lier tok for seg Narverne og det visuelle landskapet brødrene Nielsen befant seg i. Lars Lillo-Stenberg mimret tilbake til den tiden han møtte Joachim, som også kom fra kunstnerfamilie – men på andre siden av byen. Lars var litt misunnelig på ham av flere grunner. Lars likte godt det tragikomiske i Jokkes låter om tapere og det tunge livet. Det barske som ikke var så barskt når alt kom til alt. Om det å vente på ”action” eller livet selv mens ingenting skjer. Om å se rockemyten fra innsiden ved å fortelle den fra utsiden. Han betegnet Jokke som en subjektiv låtskriver med kollektiv appell.
 

- Jeg kunne aldri levd hans liv. Jeg kan i min ambisiøsitet rote meg bort i låtene mine. Det gjorde aldri Joachim. Jeg misunner ham refrengene. De er enkle og alltid bra.

Utstilling

Etter seminaret mandag var det åpning av utstillingen ”Hvis jeg var deg”, en utstilling som viser lyd- og filmopptak, konsertplakater og skisser til tekster av Joachim Nielsen, samt originaltegninger til plateomslag og tegneserier laget av bror, Christopher. En vesentlig del av utstillingen vies May-Irene Aasens fantastiske fotografier av Jokkes liv på scenen, av scenen, på veien og på bar. Utstillingen vil stå til 11. oktober.

Stopp! Jokke på boks

Det var ikke mangel på materiale da «familien» til Jokke skulle velge låter til vinyl/CD-boksen, «Stopp! (siste skive fra grava)». Trommeslager May-Irene Aasen, bassistene Håkon Torgersen og Petter Pogo har hørt gjennom 700 låter før de plukket ut 41 låter til den omfattende boksen, som er produsert av plateselskapet JEPS (Jokkes Eget PlateSelskap).

Stinn brakke for Jokke

Rockefeller var fylt til randen av Jokke-fans fra hele landet, og fra scenen skulle rommet fylles ytterligere med tre timers Jokke-maraton. Først med Valentourettes med sanger Tarjei Foshaug og gutta Petter Baarli og Runar Kula Johannessen, deretter Valentinerne, med Vidar Rugset,  May-Irene Aasen, Håkon Torgersen og Petter Pogo.  Gjesteartister tolket Jokkes låter til stor jubel. Blant gjesteartistene var Lars Lillo-Stenberg, Tuva Livsdatter Syvertsen og Babij Jar-vokalist Paul Værlien. Med tanke på at det også bla arrangert en konsert i Joachim Nielsens gang tidligere på kvelden, må det sies å være en bra feiring av en enestående Oslo-artist. Skål!

Alle foto: Bjørn Opsahl